Intro

Canal d’Accroche is een langzame fusionering van projecten van twee actieve burgers (Sigried en Yannick) die elkaar leerden kennen op het project Canal Park BXL dat plaats nam rond de Ninoofse Poort. Yannick was eerder al zachte activist binnen het collectief Soft Revolution  en het burgerinitiatief Pic Nic The Street en hielp me bij de oprichting van Canal Park. Sigried was studente Interieur Architectuur en deed onderzoek over de wijk rond Ninoofse poort. Ze ontwikkelde als eindwerk La Table d’Accroche binnen het kader van Interieur Urbain. Een eerste samenwerking zag het daglicht in de vorm van een artikel: Stadsvernieuwing via de huiskamer naar de publieke ruimte brengen 

Maanden later worden de hoofden nog eens samen gezet om een project in te dienen voor Pop-Up Canal. Met de kennis en ervaring van Canal Park in het achterhoofd wordt er besloten om geen volledig nieuw project uit te werken maar twee tools: Table d’Accroche en Vélo M2 ontwikkeld door respectievelijk Sigried en Yannick (+Ciklic) samen te brengen ten dienste van de wijk. Beide projecten hebben als doel de mensen de mogelijkheid te geven om de publieke ruimte eigen te maken. Het multifunctionele bakfiets systeem van Vélo M2 zorgt ervoor dat je snel van de ene naar de andere plek workshops kunt geven en mensen kunt samenbrengen rond een object. Sigried’s Table d’Accroche is dan weer de perfecte tool om haken in alle mogelijke vormen te maken waarmee je een tijdelijk hek omvormt tot een kruidenbalkon of er enkele tafels en stoelen hangt en er een perfecte ontmoetingsplek van maakt.

Canal d’Accroche wilt samen met de wijkbewoner zoeken naar nieuwe functionaliteiten voor deze tools en de burger warm maken om de publieke ruimte in te palmen ten goede van de hele wijk.

Advertisements